Olej kokosowy – czy warto włączyć go do diety?

O oleju koksowym krąży wiele legend. Wciąż jednak niewiele się o nim mówi, a szkoda, gdyż może stanowić cenny element diety. Na pierwszy rzut oka, może się jednak wydawać, że jest to wybór nie do końca przemyślany, gdyż produkt ten zawiera w dużej mierze nasycone kwasy tłuszczowe, które kojarzone są z chorobami układu krążenia. Dlaczego jednak warto włączyć olej kokosowy do diety?

Czy olej kokosowy w ogóle jest zdrowy?

Na temat potencjalnych korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem oleju koksowego można znaleźć wiele sprzecznych opinii. Niektórzy twierdzą, że olej kokosowy spożywany w większych ilościach wpływa niekorzystnie na układ sercowo-naczyniowy z powodu wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Inni eksperci natomiast twierdzą, iż są to kwasy średniołańcuchowe, nie stwarzają więc tak dużego zagrożenia jak kwasy długołańcuchowe (smalec). Niezależnie od opinii naukowców jedno jest pewne. Spożywanie tłuszczów w dużej ilości wywołuje negatywne konsekwencje na organizm człowieka.

Olej kokosowy – jakie ma właściwości?

Pomimo sporej zwartości nasyconych kwasów tłuszczowych (92 %) oraz znikomej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (8 %), olej kokosy posiada wiele cennych dla organizmu właściwości. W tym produkcie znajdziemy witaminy: C, E, B2, B6, B12 czy kwas foliowy oraz minerały: potas, wapń, fosfor, jod, magnez oraz inne pierwiastki.

Czy warto stosować olej kokosowy do smażenia?

Najlepszym olejem do smażenia jest olej kokosowy oraz ryżowy. W tym celu warto korzystać z oleju kokosowego rafinowanego, gdyż nie zmienia on smaku i aromatu potraw. Jako dodatek do potraw na zimno warto wybierać olej kokosowy nierafinowany.

Olej kokosowy a odchudzanie

Olej kokosowy tłoczony na zimno nie powoduje odkładnia tkanki tłuszczowej, a nawet przeciwnie – wspomaga jej utratę. Do takiej sytuacji dochodzi dlatego, że proces wchłaniania i trawienia średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych przebiega nieco inaczej. Kwasy te wchłaniane są przez żyłę wrotną do wątroby, a średniołańcuchowe trójglicerydy w nich zawarte szybko ulegają całkowitemu spaleniu za sprawą przekształcania się w energię.