Rodzaje pieczywa – które jest najzdrowsze?
Na sklepowych półkach znaleźć można ogromny wybór pieczywa. Począwszy od chleba białego, pszennego, żytniego po chlebie na zakwasie kończąc. Każdy z tych rodzajów chleba cechuje się odmiennymi wartościami odżywczymi, użytymi składnikami podczas wypiekania, smakiem i co najważniejsze – wpływem na nasze zdrowie.
Chleb a odchudzanie.
Osoby będące na diecie zazwyczaj unikają spożywania jakiegokolwiek chleba. Rozpowszechniło się przekonanie, że pieczywo nie sprzyja odchudzaniu. Po części jest to oczywiście prawda, chleb zawiera znaczną ilość kalorii, dlatego spożywanie go w dużych ilościach z całą pewnością nie będzie ułatwiać odchudzania. Jak się jednak okazuje się, całkowite zrezygnowanie ze spożywania pieczywa może przynieść więcej szkód, niż pożytku. Wszystko ze względu na wysokie ilości węglowodanów oraz błonnika zawartych w pieczywie. Oba te składniki mają ogromny wpływ na nasz organizm, a w szczególności na prawidłową pracę jelit. Dlatego osoby rezygnujące ze spożywania pieczywa, powinny zastąpić je alternatywami, które również będą bogate w węglowodany i błonnik.
Jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy?
Zdecydowanym zwycięzcą w tej kategorii jest chleb pieczony na zakwasie z mąki pełnoziarnistej. Chleb wypiekany na zakwasie zawiera znacznie więcej wartości odżywczych a przy tym składniki, które w sposób pozytywny wpływają na przewód pokarmowy. Pomimo tego, wybierając pieczywo, należy przede wszystkim wybierać je pod kątem naszego własnego zdrowia, chorób i innych, indywidualnych potrzeb. Chorzy na cukrzyce powinni spożywać chleb żytni, razowy.