Przechowywanie żywności w lodówce umożliwia nam zachowanie dłuższej świeżości i przydatności produktów. Jej regularne sprzątanie i mycie to absolutna konieczność, jednak niejedyna kwestia, na jaką powinniśmy zwracać uwagę. Poszczególne produkty żywieniowe wymagają nie tylko odpowiedniego sposobu przechowywania, lecz także zupełnie innego stopnia temperatury. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że każda z półek i szufladek w lodówce ma z góry przypisane zastosowanie, a jeszcze inni zwyczajnie to ignorują.
Temperatura w lodówce.
Przyjmuje się, że optymalna temperatura w lodówce powinna oscylować w okolicach 4 lub 5 stopni. Jednocześnie – warto mieć na uwadze, że temperatura może różnić się w zależności od miejsca. Na niższych partiach lodówki jest ona stosunkowo niższa – nawet jeżeli ustawimy ją na wspomniane 4 stopnie – a z kolei na górnych szufladkach i półkach panuje zauważalnie wyższa temperatura. Dlaczego powinna wynosić 4 lub 5 stopni? Niższa temperatura sprawi, że na żywności pojawiać się zacznie schron, a część produktów ulegnie nawet zamrożeniu. Z kolei wyższa przyczyni się do szybszego procesu psucia i rozwoju bakterii.
Jak przechowywać żywność?
Jak już wspomnieliśmy – w różnych częściach lodówki panować będzie zgoła odmienna temperatura. W dolnych szufladkach znajdować się powinny takie produkty, jak surowe mięso i ryby czy też warzywa i owoce – koniecznie pamiętajmy jednak o tym, by przechowywać ich bezpośrednio obok siebie. Środkowa sprawdzi się doskonale w przypadku żywności o stosunkowo krótkim terminie do spożycia. Z kolei górna partia powinna służyć magazynowaniu jogurtów, produktów mlecznych, dżemów i przetworów.